„Dobre, bo polskie”- smaki regionu

W środę 12 czerwca odbyły się w przedszkolu pokaz i degustacja tradycyjnych potraw regionalnych z Warmii i Mazur. Było to jedno z działań, które realizowaliśmy w ciągu roku w ramach ubiegania się o certyfikat WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO KURATORA OŚWIATY „SZKOŁA WIERNA DZIEDZICTWU”. Wydarzenie to uświetniła swoją obecnością Dyrektor Zespołu Obsługi Placówek Oświatowych w Białej Piskiej, Pani Grażyna Olech. Przedszkolaki poznały i przyrządziły na warsztatach kulinarnych smaczne potrawy mazurskie, korzystając z najlepszych produktów, typowych dla naszego regionu, wśród których królują: ryby, miód, mleko oraz produkty z pól i lasu. Po prezentacji przedszkolaki, a także odwiedzający nas rodzice, mogli skosztować przygotowanych dań.

Wszystkie grupy bardzo aktywnie włączyły się w to działanie i przygotowały różnorodne potrawy: grupa „Pszczółki”- „Pierogi mazurskie z koglem- moglem i jagodami”, grupa „Kropelki”- bezę z jagodami z mazurskich lasów i bitą śmietaną „Mazurska żegluga”, grupa „Rumianki”- „Gofry pruskie” z sosem truskawkowym, grupa „Zajączki”- „Pajdę chleba z mazurskim smalcem i ogórkiem małosolnym”, grupa „Biedronki”- „Brukowiec mazurski”, grupa „Krasnale”- „Babkę ziemniaczaną”, grupa „Stokrotki”- „Chrusty drożdżowe”, grupa „Motylki”- „Rybę mazurską w zalewie octowej” i „Babkę ziemniaczaną”, grupa „Misie”- „Paszteciki z kapusty z grzybami z mazurskich lasów”.

Wielkie podziękowania składamy Rodzicom za ogromne zaangażowanie w wydarzenie i przygotowanie niektórych potraw 🙂