DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA

Śniadanie, to jak mówią eksperci, najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jest ono dlatego tak ważne, ponieważ po przespanej nocy poziom glukozy we krwi jest niski, a jeśli dziecko nie zje porannego posiłku, może się on dodatkowo obniżyć. Upośledza to funkcje komórek całego organizmu, w szczególności komórek nerwowych mózgu. Wpływa również niekorzystnie na procesy poznawcze, w tym na tempo przypominania sobie zdobytych wiadomości oraz pogorszenie ogólnego samopoczucia. Z badań wynika, że dzieci, które spożywają prawidłowo skomponowane śniadanie szybciej pracują na zajęciach, popełniają mniej błędów, mają więcej pomysłów i są mniej konfliktowe.

„Jedzenie śniadań zmniejsza także ryzyko nadwagi i otyłości. Jeśli spożywamy poranne posiłki, pula naszych zasobów energetycznych w ciągu dnia jest rozłożona prawidłowo. Nieregularne jedzenie, to jeden z czynników ryzyka odkładania się nadmiaru tkanki tłuszczowej” – wyjaśniła prof. Halina Weker kierownik Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Pani profesor zaznaczyła również, że bardzo ważne jest też, by produkty, z których komponujemy śniadanie miały wysoką jakość i wartość odżywczą.

Z okazji Dnia Zdrowego Śniadania „Rumianki” samodzielnie skomponowały śniadanie dla siebie i okazało się, że to świetna zabawa, a własnoręcznie przygotowany posiłek dużo lepiej smakuje. Dzieci rozmawiały o tym, co warto jeść na śniadanie, by zachować dobre samopoczucie przez cały dzień.